fbpx
Anika Photography

KAKO PRIPREMITI BEBU/DIJETE ZA FOTOGRAFIRANJE?

Složit ćete se s nama, newborn i dječje fotografiranje najljepša je uspomena koju možete pružiti svom djetetu. Kada nakon par godina, dok malo porastu, počnu sami tražiti svoje  fotografije dok su bili mali, željno iščekujući da im ispričate pozadinu koja stoji iza njih – vjerujte, osmijeh im se neće skidati s lica. I dok ćete se vi sjećati svakog detalja tog dana, kako ste vjerno pripremali styling za sve ukućane, peglali košulje, slagali frizuru i željno iščekivali sat da krenete na dogovorenu lokaciju, većina mališana tog se dana ne sjeća. Zato su tu fotografije koje će zauvijek ostati dio tog razdoblja.

Jer svaki roditelj, a posebice majka, želi te trenutke zabilježiti u vječnost. Zapamtiti ih do kraja života. Jer tek tada shvatiš da je istina što drugi govore. A to je da uživaš u svakoj minuti i svim trenucima sa svojim najmilijima jer oni prebrzo prolaze.

Priprema za fotografiranje beba

Iako svako uspješno fotografiranje znači i dobra priprema, važno je da se osvijestite da je svaki session individualan i da je teško prognozirati koliko će trajati. Posebice se to odnosi na newborn jer svaka beba ima drugačiji ritam. A to je ono čega se najviše držimo i prvenstveno gledamo na potrebe djeteta.

S obzirom na njihovu starost od samo par dana kada dođu sa svojim roditeljima, važno je da njihov tempo – hranjenje i spavanje – prilagodimo samo njima. Ne zaboravite, oni su glavni, a sita beba je uvijek i sretna beba. Moguća je situacija kada će sve ići savršeno i besprijekorno i cijeli session završit ćemo jako brzo. Ali, isto tako budite pripremljeni na to da će dijete biti gladno i tada ga treba nahraniti te uljuljati da se smiri i čvrsto zaspe. Upravo to ponekad može potrajati i po sat vremena, ili duže. Tu niste sami, ja vam pomažem u svemu, a pošto je kroz moje ruke prošlo već jako puno beba točno osjetim trenutak kada oni čvrsto zaspu na rukama i kada može krenuti službeni dio. Ima i beba koje isključivo traže majčin dodir i zagrljaj i to je sasvim normalno.

Bitno za spomenuti je i to da obavezno zapišete svoju rezervaciju za newborn fotografiranje na vrijeme, a tek kada rodite dogovaramo točan termin. Bebice su tada stare oko pet do devet dana.

Pročitajte: Newborn fotografiranje (fotografiranje novorođenčadi)

Budite opušteni i smireni i vjerujte mi da kroz svoje iskustvo znam točno kako treba postupati i što je najbolje i kada. Povjerenje je ključno, a od mene možete očekivati i najboljeg savjetnika i fotografa.

Oko odjeće i rekvizita za newborn fotografiranje ne morate brinuti uopće – na sve to mislim ja. Prije nego stignete na dogovoreni termin, pripremim kombinacije odjeće, dekica, jastuka, ukrasa, cvijeća, trakica za kosu – ovisno o tome dolazi li curica ili dečko. Tijekom jednog sessiona obično promijenimo oko dvije-tri vrste različitih rekvizita, a sve ovisi o tome kako će beba biti raspoložena i koliko vremena imamo.

Svaki dio odjeće pomno je pripremljen, opran i biran, posebice zato što je tehnika omatanja newborn djeteta specifična. Bez brige – svaki komad i materijal je mekan i prilagođen, a košare su podstavljene jastučićima tako da je sve iznimno sigurno za vaše male bebice.

Fotkanje veće djece

Kada se radi o maloj većoj djeci, nemojte paničariti ako ne krenu surađivati iste sekunde kada vi to od njega zahtijevate. I dijete je došlo na nepoznati teren, a kroz prvotno upoznavanje i laganu igru oni će zaboraviti da se od njih nešto očekuje. Tako će i fotografiranje biti puno lakše i ugodnije, a dijete će bolje surađivati. Prije početka i dolaska slobodno djetetu objasnite kako će sve izgledati i što mora raditi, ali dopustite da se opusti kada krene session – makar to značilo kroz nesavršen osmijeh ili grimase.

Vjerujte mi, koliko ste vi u tim trenucima usredotočeni na to hoće li se vaše dijete nasmijati ili ne, ja kao fotograf ipak uspijem zabilježiti čak i one najsitnije detalje koje možda vi niste ni primijetili. Jer to nije uvijek i samo osmijeh – djeca su prekrasna u svim varijantama, od sramežljivih do sretnih.

Pročitajte: Pet savjeta kako da svako fotografiranje ispadne dobro

 

Iako nema čarobne formule, čak i kada se trudili najviše što možete, zapamtite da glavnu riječ kod ovakve vrste fotografiranja ipak vode bebe.

Nema razloga da paničarite, imajte povjerenje u mene jer s godinama iskustva koje imam garantiram vam da će sve proći u najboljem redu i kako treba.

Za sve informacije, upite i dogovore uvijek mi se možete javiti putem kontakt formulara ili na e-mail info@anika-photography.hr